W臋dzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.

Szukasz producenta w臋dzarni?

Dlaczego nie mo偶esz schudn膮膰

w臋dzenieCo nas tak naprawd臋 tuczy? Cukier, czy t艂uszcz? Czy naprawd臋 znaczenie ma tylko i wy艂膮cznie ilo艣膰 kalorii, a mo偶e jednak to sk膮d one pochodz膮 te偶 jest wa偶ne? Odpowiedzi na te pytania s膮 naprawd臋 wa偶ne.

Je艣li nie mo偶esz schudn膮膰, mimo pilnowania ilo艣ci spo偶ywanych kalorii, i mimo odpowiedniej dawki 膰wicze艅 fizycznych - to przyjrzyj si臋 bli偶ej temu, co jesz.

Nie tylko warto艣膰 kaloryczna ma znaczenie, poniewa偶 trawienie odbywa si臋 w znacznie bardziej skomplikowany spos贸b.
Wszystko jest kwesti膮 biochemii i rozbicia zwi膮zk贸w chemicznych z jedzenia, na takie z kt贸rych nasz organizm mo偶e czerpa膰 niezb臋dn膮 energi臋.

Kr贸tko m贸wi膮c - gl贸wn膮 przyczyna odk艂adania si臋 tkanki t艂uszczowej nie jest t艂uszcz, ale CUKIER.

A konkretnie cukry proste, takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza.

co mo偶esz dosta膰 w sklepie?

Dosta膰 w markecie prawdziw膮, w臋dzon膮 szynk臋? Mission Impossible! Niestety, jest to obecnie bardzo du偶e wyzwanie.
Na pierwszy rzut oka wszystko wygl膮da cacy - mamy w臋dzone kie艂baski, w臋dzony boczu艣, szyneczk臋, nawet sery.
Ale zaraz, zaraz...
sp贸jrzcie na etykiety.
A tam co? Koncentrat dymu w臋dzarniczego.
C贸偶 to za stw贸r? No nie jest to nic dobrego i z w臋dzeniem nie ma nic wsp贸lnego.

To taka ma藕, kt贸ra zapewnia w臋dlinkom ten pi臋kny kolorem i w艣ciekle dymny aromat.

Tak naprawd臋 jest to do艣c toksyczne paskudztwo, ale kto by si臋 tym przejmowa艂...
Ot, duzo ta艅szy spos贸b na smak.
Daruj sobie te pyszno艣ci.

Serio.

Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie

w臋dzenie Wiele os贸b zastanawia si臋, jak przygotowa膰 pyszne, w臋dzone mi臋so w艂asnor臋cznie.
Chocia偶 wiedza odno艣nie w臋dliniarstwa jest przez osoby trudni膮ce si臋 t膮 sztuk膮 zwykle przekazywana z pokolenia na pokolenie, to nie brakuje r贸wnie偶 kolejnych zainteresowanych na przyk艂ad w臋dzeniem.
Oczywi艣cie, w tym zakresie powsta艂o wiele poradnik贸w, ale wi臋kszo艣膰 ludzi uwa偶a, 偶e nic nie zast膮pi porad do艣wiadczonego w臋dliniarza. St膮d te偶 najpewniejszych informacji powinni艣my szuka膰 u 藕r贸d艂a.
Je艣li jednak nie mamy nikogo znajomego o takim hobby trudno b臋dzie nam znale藕膰 odpowiedniego mistrza w臋dzarnictwa i musimy szuka膰 porad odno艣nie w臋dzenia w fachowej literaturze. .

Widok do druku:

w臋dzenie