Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Dlaczego nie możesz schudnąć

wędzenieCo nas tak naprawdę tuczy? Cukier, czy tłuszcz? Czy naprawdę znaczenie ma tylko i wyłącznie ilość kalorii, a może jednak to skąd one pochodzą też jest ważne? Odpowiedzi na te pytania są naprawdę ważne.
Jeśli nie możesz schudnąć, mimo pilnowania ilości spożywanych kalorii, i mimo odpowiedniej dawki ćwiczeń fizycznych - to przyjrzyj się bliżej temu, co jesz. Nie tylko wartość kaloryczna ma znaczenie, ponieważ trawienie odbywa się w znacznie bardziej skomplikowany sposób.

Wszystko jest kwestią biochemii i rozbicia związków chemicznych z jedzenia, na takie z których nasz organizm może czerpać niezbędną energię.

Krótko mówiąc - glówną przyczyna odkładania się tkanki tłuszczowej nie jest tłuszcz, ale CUKIER. A konkretnie cukry proste, takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza.

co możesz dostać w sklepie?

Dostać w markecie prawdziwą, wędzoną szynkę? Mission Impossible! Niestety, jest to obecnie bardzo duże wyzwanie.
Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda cacy - mamy wędzone kiełbaski, wędzony boczuś, szyneczkę, nawet sery.
Ale zaraz, zaraz...

spójrzcie na etykiety.

A tam co? Koncentrat dymu wędzarniczego.
Cóż to za stwór? No nie jest to nic dobrego i z wędzeniem nie ma nic wspólnego.
To taka maź, która zapewnia wędlinkom ten piękny kolorem i wściekle dymny aromat.
Tak naprawdę jest to dośc toksyczne paskudztwo, ale kto by się tym przejmował...
Ot, duzo tańszy sposób na smak.
Daruj sobie te pyszności. Serio.

Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie

wędzenie Wiele osób zastanawia się, jak przygotować pyszne, wędzone mięso własnoręcznie.

Chociaż wiedza odnośnie wędliniarstwa jest przez osoby trudniące się tą sztuką zwykle przekazywana z pokolenia na pokolenie, to nie brakuje również kolejnych zainteresowanych na przykład wędzeniem.

Oczywiście, w tym zakresie powstało wiele poradników, ale większość ludzi uważa, że nic nie zastąpi porad doświadczonego wędliniarza.
Stąd też najpewniejszych informacji powinniśmy szukać u źródła.
Jeśli jednak nie mamy nikogo znajomego o takim hobby trudno będzie nam znaleźć odpowiedniego mistrza wędzarnictwa i musimy szukać porad odnośnie wędzenia w fachowej literaturze. .

Widok do druku:

wędzenie