W臋dzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.
Szukasz producenta w臋dzarni?

Czym jest dla ciebie jedzenie?

w臋dzarnie gastronomiczne w臋dzarnie gastronomiczneO jedzeniu pisze si臋 przyjemnie, nie powiem.
Pewnie dlatego, 偶e budzi jak najbardziej pozytywne skojarzenia. Cz艂owiek od razu robi si臋 szcz臋艣liwszy, je艣li zamiast klepa膰 kolejny tekst w tematyce oko艂obiznesowej, mo偶e wreszcie da膰 upust - nomen omen - kulinarnej rozpu艣cie.
Nie wszyscy jednak patrz膮 w ten spos贸b na jedzenie.

Niekt贸rzy wrzucaj膮 do swej paszczy co popadnie, by zaspokoi膰 g艂贸d.

Nie t臋dy droga jednak - ani to nie jest zdrowe, no i troch臋 nie wypada.
Nie twierdz臋, 偶e od razu trzeba jakie艣 drogie specja艂y w siebie pakowa膰, a gdzie tam. Najpyszniejsze jedzenie, to najprostsze jedzenie - takie, kt贸re uruchamia sie膰 pozytywnych wspomnie艅.

Dlatego lubimy pierogi, kopytka, d偶emy i inne skarby.

W prostocie si艂a :)

Zdrowe jedzenie z grilla?

Tak, grillowane potrawy mog膮 by膰 zdrowe.

Przede wszystkim - nie wrzucaj na grilla 偶adnej "r贸偶owej" kie艂basy! Pod wp艂ywem temperatury powstaj膮 w niej szkodliwe dla organizmu rakotw贸rcze azotany.

Lubisz kie艂bas臋 z grilla? Wybieraj bia艂膮.
Poza mi臋sem mo偶na grillowa膰 warzywa - nadaj膮 si臋 do tego: cukinia, papryka, bak艂a偶an, cebula.
Wystarczy zamarynowa膰 je w oliwie i zio艂ach, mo偶na zrobi膰 z nich pyszne szasz艂yki. Z grilla bardzo smaczne s膮 ryby - sprawdzi si臋 szeroko dost臋pny 艂oso艣 i pstr膮g, jednak pami臋tajmy - ryby nie potrzebuj膮 bardzo wysokiej temperatury i d艂ugiego czasu! Do potraw przygotuj lekkie sa艂atki na bazie 艣wie偶ych, sezonowych warzyw - sa艂ata, rzodkiewka, og贸rki i pomidory s膮 pe艂ne witamin i antyoksydant贸w. Do picia przygotuj w艂asn膮 lemoniad臋 lub mro偶on膮 herbat臋 - to naprawd臋 nie jest trudne, ani czasoch艂onne, nie podawaj kolorowych napoj贸w pe艂nych cukru. Do mi臋s i kie艂bas lepsza b臋dzie musztarda, czy te偶 keczup zamiast bardzo kalorycznego majonezu.

Kilka prostych zasad sprawi, 偶e potrawy z grilla b臋d膮 znacznie bardziej zdrowe, a jednocze艣nie - smaczne :).

W臋dzenie, za Wkipiedi膮:

metoda konserwacji 偶ywno艣ci (mi臋sa i przetwor贸w mi臋snych, ryb, ser贸w, s艂odu, itp.) za pomoc膮 dymu.
W wyniku tego procesu produkty 偶ywno艣ciowe uzyskuj膮 specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materia艂u drzewnego w generatorach w臋dzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metod膮 ciern膮.
Do w臋dzenia u偶ywa si臋 drewna drzew li艣ciastych ? zw艂aszcza bukowego, d臋bowego i olchowego, a metod膮 tradycyjn膮 r贸wnie偶 drewno z drzew owocowych, zw艂aszcza pestkowych. Znaczna cz臋艣膰 wyrob贸w mi臋snych, a wi臋kszo艣膰 rybnych, jest poddawana procesowi w臋dzenia trwaj膮cemu od u艂amka godziny do paru tygodni (zale偶nie od temperatury i sk艂adu dymu oraz od charakteru w臋dzonego produktu). Dzia艂anie dymu w臋dzarniczego w g艂臋bi masy produktu jest s艂abe.

Wyra藕ne dzia艂anie konserwuj膮ce wyst臋puje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych.

Jest to wynikiem osadzania si臋 zwi膮zk贸w chemicznych dymu na powierzchni produktu.

殴r贸d艂o: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie.