Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Sztuka wyrobu wędzonych wędlin

wędzarkiCoraz więcej osób decyduje się na samodzielne wytwarzanie jedzenia w swoim domu.
Oprócz wszelkiego rodzaju przetworów w słoikach nie dziwią nas już ręcznie robione wędliny, kiełbasy, a nawet sery.
Z uwagi na coraz liczniej występujące w jedzeniu sklepowym związki chemiczne oraz towarzyszące im choroby i alergie, jest to zjawiskiem zrozumiałym.
Przy odrobinie wprawy i dobrych chęci, samodzielne wytwarzanie jedzenia jest proste i szybkie.
Na początek można spróbować wyrobu szynek oraz kiełbas, które będą stanowiły zdrowy dodatek do kanapek.
Aby zyskały one niesamowity smak i aromat, warto zastanowić się nad wybudowaniem w ogródku przydomowej wędzarni. Nie zajmuje ona wiele miejsca i jest łatwa w wykonaniu, a zagwarantuje nam zdrowe i pyszne wyroby, którymi chętnie będzie się zajadała całą rodzina.

Samodzielne wędzenie w pigułce

wędzarki Coraz więcej osób posiadających ogródki działkowe lub przydomowe decyduje się na samodzielne wędzenie.

Nic tak pięknie nie pachnie jak samodzielnie przygotowane wędliny i kiełbasy.

Nie zawierają one chemicznych dodatków oraz znacząco różnią się smakiem od tych kupnych.
Nic więc dziwnego, że rozwiązanie to znajduje coraz więcej zwolenników.
Wystarczy kawałek ogródka w którym zmieścimy prostą do stworzenia konstrukcję wędzarni i dobre chęci.
Po jej wykonaniu należy zapoznać się z przepisami na różnego rodzaju wyroby wraz z informacjami o tym, jakie drewno należy do nich dobrać.
To właśnie odpowiedni rodzaj drzewa gwarantuje wyjątkowy smak, zapach i kolor wędlin.

Definicja wędzenia

Wędzenie ? metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu.
W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną.
Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych ? zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych. Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu). Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe.
Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych.
Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie.
Dodane: 09-03-2016 12:09

Tagi: kuchnia wędzenie wędzarnie dla gastronomii

Widok do druku:

wędzarki