komory wędzarnicze producent

Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

UE vs tradycja

komory wędzarnicze producent Wędzenie to tradycyjna metoda na konserwację mięsa.
Ostatnio wokół tematu powstało parę kontrowersji związanych z rakotwórczym działaniem dymu.

Z tego powodu Unia Europejska narzuciła limity dotyczące ile jakich substancji może się znaleźć w wędzonym produkcie.

Pojawiły się protesty, ponieważ ten przepis uderzył w producentów tradycyjnej, często lokalnej żywności.

Jednak na te normy wypada spojrzeć trzeźwym okiem.

Wszystko jest kwestią zachowania umiaru - okazjonalne jedzenie wędzonych produktów z pewnością nie przyczyni się do rozwoju raka.
Kto zjada kilogram wędzonej kiełbasy dziennie? No właśnie.
Warto zachować zdrowy rozsądek i po prostu myśleć. Nie wiem szczerze mówiąc, jak poradzili sobie z tymi przepisami wytwórcy, jednak uważam, że warto chronić naszą tradycję i przede wszystkim - warto stanąć po stronie smaku.

Kwestie jedzeniowe

O jedzeniu pisze się przyjemnie, nie powiem.
Pewnie dlatego, że budzi jak najbardziej pozytywne skojarzenia.
Człowiek od razu robi się szczęśliwszy, jeśli zamiast klepać kolejny tekst w tematyce okołobiznesowej, może wreszcie dać upust - nomen omen - kulinarnej rozpuście.
Nie wszyscy jednak patrzą w ten sposób na jedzenie.
Niektórzy wrzucają do swej paszczy co popadnie, by zaspokoić głód.
Nie tędy droga jednak - ani to nie jest zdrowe, no i trochę nie wypada.
Nie twierdzę, że od razu trzeba jakieś drogie specjały w siebie pakować, a gdzie tam.

Najpyszniejsze jedzenie, to najprostsze jedzenie - takie, które uruchamia sieć pozytywnych wspomnień.

Dlatego lubimy pierogi, kopytka, dżemy i inne skarby.
W prostocie siła :)

O polskiej kuchni

Pisałam tekst o kuchni polskiej i o tym, jak źle bywa postrzegana.
Często wstydzimy się naszej kuchni. Ale to dotyczy również innych, typowo polskich akcentów. Wstydzimy się religijności, naszych tradycji i zwyczajów. Naszej historii, naszego rządu, jednym słowem - wstydzimy się wszystkiego, co polskie. Jednak tak naprawdę właśnie takiej postawy powinniśmy się wstydzić.
Większość krajów jest dumna z całego swojego dziedzictwa.
Z regionalnych kuchni też.

Polska ze względu na to, że jest bardzo dużym krajem, ze skomplikowaną historią, ma bardzo dobrze rozwinięte kuchnie regionalne.

To naprawdę niesamowite, jak bardzo różnią się między sobą tradycyjne potrawy z różnych miejsc naszego kraju.

Kuchnia śląska w ogóle nie przypomina podlaskiej, czy kaszubskiej.

Ba - mazurska ma niewiele wspólnego z podlaską (a są to regiony położone obok siebie).

Zupełnie inne są tradycyjne potrawy na Podhalu, a inne nad morzem.

Oczywiście wynika to z tego, że bogactwa naturalne tych regionów się różnią. Z czego ten dziwny wstyd wynika? Może z tego, że w większości kuchnia polska, to kuchnia biedna.
Często oparta na ziemniaku.
Jednak to, jak niesamowite potrawy powstały w warunkach trudnych, jest warte odnotowania. Chyba w żadnym kraju nie ma tylu potraw z ziemniaka.
.
Dodane: 13-01-2016 07:53

Tagi: kuchnia wędzenie wędzarnie dla gastronomii