To jest bardzo nudny tekst, bo i dietach

Otyłość - epidemia w krajach rozwiniętych

Obchodziliśmy niedawno światowy Dzień Otyłości.

Warto wspomnieć o tym, że rok 2015 będzie pierwszym rokiem w historii, kiedy więcej ludzi umrze z powodu chorób związanych z otyłością, niż z głodu.

Eksperci są zgodni...- to już epidemia.
To ostatni dzwonek, żeby coś z tym problemem zrobić.
To nie jest kwestia estetyki, tylko zdrowia - zbyt duża masa ciała powoduje szereg śmietelnych w skutkach chorób, ich leczenie to ogromne koszty dla społeczeństwa.

Najbardziej przerażające jest to, że lawinowo zwiększa sie odesetek otyłych dzieci - wiele z nich nie będzie miało szansy, by dożyć do 20.

roku życia.
Zdrowe odzywianie to nie jakaś tam moda, tylko konieczność. Edukacja jest podstawą - trzeba ludziom pokazać jak przygotowywać zdrowe, pełnowartościowe posiłki.
Pamiętajmy - grubi rodzice, to grube dzieci.

Siłownia zamiast zdrowego odżywiania? Zły pomysł!

Zdrowe odżywianie jest podstawą zdrowego stylu życia.
Nie jest prawdą, że możesz jeść co chcesz, byle tylko spalić te kalorie podczas wysiłku fizycznego.

To wcale tak nie działa! Nasz organizm ma wypracowane określone szlaki metaboliczne - dla każdego typu produktów przebiegają one inaczej.

Zjadanie dużych ilości cukrów prostych, bez dodatkowego błonnika powoduje gwałtowny wyrzut insuliny i natychmiastową zamianę, zjedzonego ponad miarę cukru, w tkankę tłuszczową. Powodzenia w spalaniu tego na siłowni!

Dlaczego tyjemy?

Co nas tak naprawdę tuczy? Cukier, czy tłuszcz? Czy naprawdę znaczenie ma tylko i wyłącznie ilość kalorii, a może jednak to skąd one pochodzą też jest ważne? Odpowiedzi na te pytania są naprawdę ważne.

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo pilnowania ilości spożywanych kalorii, i mimo odpowiedniej dawki ćwiczeń fizycznych - to przyjrzyj się bliżej temu, co jesz.

Nie tylko wartość kaloryczna ma znaczenie, ponieważ trawienie odbywa się w znacznie bardziej skomplikowany sposób.

Wszystko jest kwestią biochemii i rozbicia związków chemicznych z jedzenia, na takie z których nasz organizm może czerpać niezbędną energię.

Krótko mówiąc - glówną przyczyna odkładania się tkanki tłuszczowej nie jest tłuszcz, ale CUKIER. A konkretnie cukry proste, takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza. .

Widok do druku:

Drukuj