wędzarnie dla sklepów

Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.

Szukasz producenta wędzarni?

Daj odpocząć swojej wątrobie po grillowaniu

Po majówkowym grillowaniu, warto dać swojemu organizmowi trochę odpocząć i przygotować go na sezon letni. Grillowane potrawy, mimo że bardzo smaczne, nie służą naszej wątrobie.
co prawda dużo zależy od tego, co wrzucamy na ruszt, jednak najpopularniejsza wciąż jest kiełbasa i karkówka.
Mało, że takie danie jest bardzo tłuste, to jeszcze pełne węglowodorów aromatycznych, pochodzących z dymu, które są toksyczne.
Do tego chętnie sięgamy po piwko - wątroba nie ma lekko! Niestety na naszych stołach podczas grillowania zbyt rzadko pojawiają się zdrowe sałatki, które mogą nieco zbilansować cały posiłek.

Nie będę tutaj mówić o modnym (i nie mającym żadnego uzasadnienia) odkwaszaniu lub detoksie, ale prawdą jest, że wątroba by się zregenerować potrzebuje czasu.

Wystarczy kilka dni dość lekkostrawnej diety, opartej o zdrowe składniki - ograniczajmy tłuszcze zwierzęce, cukry proste i alkohol, a zamiast tego zjedzmy więcej warzyw.

Doceń lokalne produkty

wędzarnie dla sklepów Bardzo mnie cieszy, że ostatnio popularne robi się sięganie po tradycyjne, polskie produkty.
Wreszcie odwracamy głowy od koncernów i korporacji, które wciskają nam niskiej jakości jedzenie, za bardzo wygórowaną cenę.
Odwracamy się także powoli od mody na obce.

Tak, uwielbiam tajskie curry, japońskie sushi i amerykańskiego burgera.

Ale doceniam też polską kuchnię, zwłaszcza regionalne specjały 0 wędliny, sery, konfitury, soki... Jest tego naprawdę sporo.
Warto czerpać z tego bogactwa nie tylko dlatego, że pyszne i zdrowe, że bez chemii i dziwnych dodatków (typu soja w kiełbasie, albo żelatyna w konfiturach).
Jeśli chcemy żyć w dostatnim kraju to wspierajmy lokalne biznesy, a nie obce korporacje.

Tradycyjna polska kiełbasa - nasz skarb narodowy

Trend na tradycyjną polską żywność ma się dobrze, co bardzo cieszy.
Zachłysnęliśmy się nowościami z obcych kuchni, pokochaliśmy pizzę, polubiliśmy sushi i odkryliśmy amerykańskie burgery.
Pora wrócić do naszych, tak bardzo wyjątkowych smaków.

Wiecie z czego słynie Polska? Z kiełbasy.

To, co wyróżnia naszą kiełbasę jest proces tradycyjnego wędzenia.

Te smaki docenili inni, i dosłownie - podbiliśmy podniebienia Europy.

Warto więc pamięta o tym, by nasze kulinarne tradycje traktować jak dziedzictwo kulturowe.
Uważam, że psucie smaku poprzez "wyrafinowane" dodatki typu glutaminian sodu, naprawdę nie powinno uchodzić producentów na sucho.
Promujmy, dobrą, prawdziwą i wysokiej jakości, polską żywność!.

Widok do druku:

wędzarnie dla sklepów