Pisałam o kuchni polskiej.
Pisałam o francuskiej, i orientalnej, o kuchni w ogóle też było.
A prawda jest taka, że o jedzeniu i gotowaniu można pisać w nieskończoność.
Można pisać felietony o serach, o owocach morza, ale też o bigosie.
Jedzenie...Pisałam o kuchni polskiej.
Pisałam o francuskiej, i orientalnej, o kuchni w ogóle też było.

A prawda jest taka, że o jedzeniu i gotowaniu można pisać w nieskończoność.

Można pisać felietony o serach, o owocach morza, ale też o bigosie.
Jedzenie jest przyjemnością, jest częścią kultury i częścią cywilizacji.
Z najbardziej banalnego popędu biologicznego zrobiliśmy sztukę. Sztukę kulinarną.

Blog kulinarny Są dania tradycyjne.

Najczęściej narodowe, za którymi stoi murem tradycja.

Każdy kraj takie potrawy ma.

Często stoi też kontekst historyczny (jak pizza Margarita).
Są też kreacje kuchni molekularnej.
Wyjątkowe kompozycje, mini dzieła sztuki na talerzu, tworzone z naukową precyzją (często dosłownie), z użyciem wręcz laboratoryjnych metod.
To jest interesujące i ciekawe.
Raczej nie do odtworzenia w domu (oddaję honor tym, którzy mają w spiżarni ciekły azot - ja nie posiadam).
Jest kuchnia fusion.
Czyli łączenie w jedną całość wielu kuchni narodowych. To interesujące, ale również ryzykowne eksperymenty.

Połączyć kuchnię tajską i meksykańską? Kosmos.

Albo polską i japońską? Ciężko to sobie wyobrazić.
Jak widać gotowanie i jedzenie to temat, który trudno wyczerpać.

Pasjonatów kulinarnych jest na świecie wiele.

To coś co łączy wszystkie nacje.
- też dobry Więcej informacji także tutaj Blog kulinarny Znazlazłem także Blog kulinarny Blog kulinarny - też dobryBlog kulinarnyBlog kulinarny .
Dodane: 28-02-2014 12:26

Tagi: blog kulinarny blog z przepisami przepisy blog

Widok do druku:

Blog kulinarny