http://

Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.
Szukasz producenta wędzarni?

Wędzarnia w ogródku

Zalety wędzonych potraw zna każdy z nas i zajadamy się z nimi ze smakiem.
Niesamowity aromat wędzenia potrafi nadać wyjątkowego smaku i aromatu wszelkiego rodzaju wędlinom, zupom czy daniom jednogarnkowym. Nie dziwi więc wszechobecność wędzonek w przepysznej polskiej kuchni. Często jednak można spotkać się z wyrobami, które udają wędzone.

Mają one nadawany sztuczny kolor i aromat, jednakże nie mają nic wspólnego z prawdziwym wędzonym jedzeniem.

Aby spożywać zdrowe posiłki z pewnego źródła najlepiej jest wykonać wędzarnię w swoim ogródku, jeśli tylko mamy taką możliwość.
W Internecie znajdziemy wiele porad na temat budowy wędzarnika oraz przepisów na pyszne, własnoręcznie zrobione wędliny.

Zdrowe wędliny w Twoim domu

http:// Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wytwarzanie jedzenia w swoim domu.
Oprócz wszelkiego rodzaju przetworów w słoikach nie dziwią nas już ręcznie robione wędliny, kiełbasy, a nawet sery. Z uwagi na coraz liczniej występujące w jedzeniu sklepowym związki chemiczne oraz towarzyszące im choroby i alergie, jest to zjawiskiem zrozumiałym.
Przy odrobinie wprawy i dobrych chęci, samodzielne wytwarzanie jedzenia jest proste i szybkie.

Na początek można spróbować wyrobu szynek oraz kiełbas, które będą stanowiły zdrowy dodatek do kanapek.

Aby zyskały one niesamowity smak i aromat, warto zastanowić się nad wybudowaniem w ogródku przydomowej wędzarni.
Nie zajmuje ona wiele miejsca i jest łatwa w wykonaniu, a zagwarantuje nam zdrowe i pyszne wyroby, którymi chętnie będzie się zajadała całą rodzina.

Wędzenie krok po kroku

Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne.
Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki.
Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać.
Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek.
Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia. .
Dodane: 31-01-2016 09:07

Tagi: kuchnia wędzenie wędzarnie dla gastronomii

Widok do druku:

http://