Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.

Szukasz producenta wędzarni?

O tłuszczach

wędzarkiGłównym grzechem dietetycznym nie jest tłuszcz (jak nadal wielu sądzi) lecz cukier. Tłuszcz jest bardzo ważny, pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, jednak trzeba spożywać odpowiedni rodzaj tłuszczu.
Jeśli zależy nam na działaniu antynowotworowym powinniśmy wybierać oleje zawierające dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.
W olejach roślinnych znajduje się wiele witamin, które wpływają korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci - olej kokosowy świetnie sprawdzi się jako kosmetyk.
Nie tylko doskonale nawilża, ale ma tez silne właściwości antybakteryjne, dzięki czemu łagodzi podrażnienia.
Masło nie jest takie straszne i zdecydowanie zdrowsze, niż wysokoprzetworzona margaryna. Jednak, jeśli boimy się o cholesterol to lepiej unikać masła na korzyść innych smarowideł - hummus, pasta z białej fasoli, czy też olej kokosowy to naprawdę zdrowe alternatywy.

Slow food - dobry trend!

wędzarki Czy można być uzależnionym od jedzenia? To dziwne pytanie, bo wiadomo że bez jedzenia po prostu umarlibyśmy z głodu.

Ale problem kompulsywnego objadania się bez wątpienia istnieje.

Nie wiąże się jednak z celebracją posiłków, z zachwycaniem się każdym kęsem, z tworzeniem wręcz patetycznej atmosfery.

Oj, nie.
Uzależnienie od jedzenia to coś paskudnego.
I kończy się poważnymi problemami zdrowotnymi.

Powinniśmy nauczyć się jeść w sposób bardziej wyjątkowy, nie w biegu, nie po to żeby zeżreć coś na szybko, bo spieszy nam się do pracy, albo na imprezę.

Lepiej znaleźć chwilę, zrelaksować się przy ulubionym posiłku, poszerzyć swoje horyzonty smakowe.

Bez pośpiechu.

Jakie są sklepowe wędliny?

Dostać w markecie prawdziwą, wędzoną szynkę? Mission Impossible! Niestety, jest to obecnie bardzo duże wyzwanie.
Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda cacy - mamy wędzone kiełbaski, wędzony boczuś, szyneczkę, nawet sery.
Ale zaraz, zaraz...
spójrzcie na etykiety. A tam co? Koncentrat dymu wędzarniczego.

Cóż to za stwór? No nie jest to nic dobrego i z wędzeniem nie ma nic wspólnego.

To taka maź, która zapewnia wędlinkom ten piękny kolorem i wściekle dymny aromat.

Tak naprawdę jest to dośc toksyczne paskudztwo, ale kto by się tym przejmował...
Ot, duzo tańszy sposób na smak.

Daruj sobie te pyszności.

Serio.

.

Dodane: 12-01-2016 03:06

Tagi: kuchnia wędzenie wędzarnie dla gastronomii

Widok do druku:

wędzarki