gospoda wesele

Czasami można stołować się na mieście, bo przecież nie w samym domu się żyje.

Jeżeli się poszczęści to trafimy na , ale jeśli nie to trzeba poszukać gdzie indziej.

Kwestie lokalu.

Mało steków

Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków.

Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania. Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa.

Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom.

Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny. Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.

Kulinarne nowości

Jeść każdy musi, ale to jak i co, to już kwestia indywidualnych preferencji.
Może właśnie dlatego powstaje coraz więcej restauracji o zróżnicowanym menu- czasem wręcz egzotycznym. Chęć poznawania nowych smaków przez Polaków jest coraz większa. Niektóre dania kuchni japońskiej są u nas bardzo lubiane- mowa oczywiście o sushi i ramen.
Jednak to nie jedyne przysmaki z dalekiego wschodu, które przypadły Polakom do gustu.
I bardzo dobrze! Życie powinno przecież jakoś smakować.

Polska kuchnia oczami obcokrajowca

gospoda wesele Tradycyjna Polska kuchnia smakuje nie jednemu obcokrajowcowi, co pewnie jest zaskoczeniem dla niejednego znudzonego naszymi potrawami lokalnego smakosza.
Takie dania jak pierogi, czy bigos świetnie przyjęły się na innych rynkach w lokalach oferujących polskie jadło.
I to swoisty powód do dumy, że nasza kuchnia jest doceniana poza granicami naszego państwa. Polska kuchnia jest bogata w tłuszcze nasycone, zwierzęce i roślinne.

Często łączymy mięso i węglowodany, żeby danie bardziej syciło.

Wykorzystujemy stosunkowo mało warzyw, które występują u ans w roli dodatku do mięsa, a nie jako osobne danie. Jednak mimo wszystko zawsze chętnie zjem pierogi zamiast sushi czy pizzy ;).
Dodane: 20-02-2016 09:18

Tagi: rybnik jedzenie restauracja wesele gospoda przyjęcie

Widok do druku:

gospoda wesele