Kuchnia polska - jak już pisałam - jest tak naprawdę bardzo bogata w smaki.
Jest to jednak ciągle kuchnia nieodkryta, zapomniana. Przeciętnym Polakom, nasza narodowa kuchnia kojarzy się z żurkiem i bigosem. I ze schabowym oczywiście...Kuchnia polska - jak już pisałam - jest tak naprawdę bardzo bogata w smaki. Jest to jednak ciągle kuchnia nieodkryta, zapomniana.
Przeciętnym Polakom, nasza narodowa kuchnia kojarzy się z żurkiem i bigosem.

I ze schabowym oczywiście (który, o ironio - polski wcale nie jest, tylko austriacki).

Ta zapomniana część naszej kuchni to głównie tradycje mieszczańskie i szlacheckie.

To zapomniane warzywa, takie jak topinambur, pasternak, czy skorzonera.

To dziczyzna, gęsi i perliczki. To grzyby i bogactwo przypraw, takich jak szafran. To miody - zarówno te pitne, jak i "zwyczajne". To cała masa regionalnych skarbów, jak ser koryciński, oscypek, lokalne wędliny.
Jednak gdzie możemy tych potraw spróbować? Czy można pójść do restauracji z kuchnią polską i dostać jedno z wyjątkowych dań tradycyjnej kuchni polskiej? No nie bardzo.
Nawet z dobrym żurkiem kiepsko.
Bo bywa nawet, że z paczki.
Ale jest nadzieja.
Mamy pierwszą gwiazdkę Michelin dla Wojciecha Amaro, który bazuje na tych zapomnianych smakach.

I tworzy cuda.

Jednak wiadomo, że to zupełnie inny poziom. To nie są zwyczajne dania, to są skomplikowane kompozycje smaków i metod przyrządzania.

Brakuje zwykłych restauracji z prawdziwą kuchnią polską.

Jest ich bardzo niewiele.

A szkoda.

Bo warto dbać o tożsamość narodową, na którą składa się również kuchnia polska.
chłodnik gazpacho Więcej informacji także tutaj przepis na gazpacho Podobny temat również gazpacho Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj przepis na gazpacho - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
gazpacho też jest ciekawie opisany temat .
Dodane: 12-05-2014 11:05

Tagi: gazpacho gazpacho przepis

Widok do druku:

gazpacho