Wybierz polskie tradycyjne produkty.
Zapraszamy:

O czymś słodkim\Polskie słodkości - jak kupić dobry dżem?

ekologiczne sokiWiecie, że da się znaleźć dobrej jakoś dżem i wcale nie trzeba robić go samodzielnie? Bo omówmy się - nie każdemu się chce i nie każdy potrafi.

A taki tost z pysznym dżemem, gofr, albo naleśnik...

No nie da się oprzeć!...Dobrej jakości owocowy specjał powinien swoje kosztować - po prostu, działa zasada - tanio lub dobrze.
Nie, nie da sie tanio i dobrze.
W rozsądnej cenie można kupić dżemy w sklepach internetowych, prowadzonych przez małych, lokalnych wytwórców.
Nie wydają oni masy kasy na marketing, więc ich cena jest akceptowalna, a produkty - naprawdę wysokiej jakości! No i - wspierasz polski biznes :) I polską tradycję kulinarną, bo takich dżemów jak my mamy, to nikt nie ma, o!

Kupuj lokalne produkty

ekologiczne soki Bardzo mnie cieszy, że ostatnio popularne robi się sięganie po tradycyjne, polskie produkty.
Wreszcie odwracamy głowy od koncernów i korporacji, które wciskają nam niskiej jakości jedzenie, za bardzo wygórowaną cenę.
Odwracamy się także powoli od mody na obce.
Tak, uwielbiam tajskie curry, japońskie sushi i amerykańskiego burgera.

Ale doceniam też polską kuchnię, zwłaszcza regionalne specjały 0 wędliny, sery, konfitury, soki...

Jest tego naprawdę sporo.

Warto czerpać z tego bogactwa nie tylko dlatego, że pyszne i zdrowe, że bez chemii i dziwnych dodatków (typu soja w kiełbasie, albo żelatyna w konfiturach).
Jeśli chcemy żyć w dostatnim kraju to wspierajmy lokalne biznesy, a nie obce korporacje.

Ciekawostka ze świata dżemu:

Dżem ? przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części.
Dżem przygotowuje się gotując owoce z dużą ilością cukru.

W zależności od rodzaju dżemu jak i rodzaju owoców, dżemy mogą zawierać dodatki zagęszczające; pektynę lub rzadziej żelatynę. W Portugalii jednym z narodowych produktów kulinarnych jest dżem marchewkowy.

Z tego powodu w przepisach regulujących parametry produkcji dżemów w Unii Europejskiej, marchew została uznana za owoc. Dyrektywa unijna (Council Directive 79/693/EEC, 24 lipca 1979) określa minimalną zawartość owoców w dżemie, jednak aby objąć różne rodzaje dżemów wytwarzanych w krajach Unii, definicję owoców rozszerzono, włączając doń nie tylko wspomnianą marchew, ale także: pomidory, melony, arbuzy, rabarbar, słodkie ziemniaki, ogórki i dynię. Takie samo zdefiniowanie owoców zawarte jest również w nowej dyrektywie (Council Directive 2001/113/EC, 20 grudnia 2001).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCem.

Widok do druku:

ekologiczne soki