Chłodniki.

Wszyscy znają ten litewski, wielu może się zdziwić - to są jakieś inne? Ano są, i to całkiem sporo.

Bułgarski tarator, hiszpańskie gazpacho (w wielu wersjach), chłodnik z awokado, z ogórka, amerykański vichyssoise.

Ten ostatni jest...Chłodniki.
Wszyscy znają ten litewski, wielu może się zdziwić - to są jakieś inne? Ano są, i to całkiem sporo. Bułgarski tarator, hiszpańskie gazpacho (w wielu wersjach), chłodnik z awokado, z ogórka, amerykański vichyssoise.
Ten ostatni jest ciekawy, bo smakuje równie dobrze na ciepło (podaje się go zimą i jesienią), jak i na zimno.
Przygotowuje się go raptem z kilku składników - z ziemniaków, porów, masła i bulionu.
Tak - tylko tyle.

Wymaga gotowania, warto więc przygotować go dzień przed podaniem (zwłaszcza, jeśli ma wystąpić w roli chłodnika).

Awokado jest idealną baza na chłodnik - dobrze jest zmiksować je z ogórkiem, dolać wody lub bulionu i przyprawić. Świetnie pasują do niego krewetki lub dania z grilla. Nasza znana wszystkim (i lubiana) mizeria też może wystąpić w roli zimnej zupy. Można ją wzbogacić o dodatek świeżych ziół - zwłaszcza koperku. Idealna do młodych ziemniaków, ale o tym wszyscy Polacy doskonale wiedzą. Ogólnie - polecam chłodniki.
Zarówno te klasyczne, jak i te będące wynikiem eksperymentów w kuchni.

przepis na chłodnik litewski Więcej informacji także tutaj Więcej informacji także tutaj przepis na chłodnik litewski Na temat przepis na chłodnik litewski to też niezłe źródło W temacie przepis na chłodnik litewski warto poczytać również pozostałe informacje.

przepis na chłodnik litewski przepis na chłodnik litewski.
Dodane: 02-07-2014 08:05

Tagi: chłodniki chłodnik litewski