Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.

Szukasz producenta wędzarni?

Zalety wędzenia w domu

wędzarkiZalety wędzonych potraw zna każdy z nas i zajadamy się z nimi ze smakiem.

Niesamowity aromat wędzenia potrafi nadać wyjątkowego smaku i aromatu wszelkiego rodzaju wędlinom, zupom czy daniom jednogarnkowym.

Nie dziwi więc wszechobecność wędzonek w przepysznej polskiej kuchni.

Często jednak można spotkać się z wyrobami, które udają wędzone.

Mają one nadawany sztuczny kolor i aromat, jednakże nie mają nic wspólnego z prawdziwym wędzonym jedzeniem.
Aby spożywać zdrowe posiłki z pewnego źródła najlepiej jest wykonać wędzarnię w swoim ogródku, jeśli tylko mamy taką możliwość.

W Internecie znajdziemy wiele porad na temat budowy wędzarnika oraz przepisów na pyszne, własnoręcznie zrobione wędliny.

Rodzaje wędzonych potraw

wędzarki Wędzone potrawy od lat goszczą z powodzeniem na polskich stołach. Najczęściej możemy je spotkać w postaci wędlin i kiełbas. Występują jako dodatek do kanapek lub różnego rodzaju dań, którym nadają niesamowitego smaku i aromatu. Wystarczy przyrządzić tradycyjną polską potrawę, jaką jest bigos, z dodatkiem wędzonek i bez, aby dostrzec wyraźną różnicę w jej jakości. Warto jest jednak skorzystać z szerszej gamy wędzonych smakołyków, a mianowicie ryb. Są one mniej popularne i jadane na co dzień, chociaż zachwycają swoim smakiem, aromatem oraz walorami zdrowotnymi. Mogą stanowić urozmaicenie codziennej diety niosąc za sobą wiele korzyści.

Samodzielne wędzenie w pigułce

Coraz więcej osób posiadających ogródki działkowe lub przydomowe decyduje się na samodzielne wędzenie.
Nic tak pięknie nie pachnie jak samodzielnie przygotowane wędliny i kiełbasy.
Nie zawierają one chemicznych dodatków oraz znacząco różnią się smakiem od tych kupnych.
Nic więc dziwnego, że rozwiązanie to znajduje coraz więcej zwolenników.

Wystarczy kawałek ogródka w którym zmieścimy prostą do stworzenia konstrukcję wędzarni i dobre chęci.

Po jej wykonaniu należy zapoznać się z przepisami na różnego rodzaju wyroby wraz z informacjami o tym, jakie drewno należy do nich dobrać.
To właśnie odpowiedni rodzaj drzewa gwarantuje wyjątkowy smak, zapach i kolor wędlin..
Dodane: 01-03-2016 03:29

Tagi: kuchnia wędzenie wędzarnie dla gastronomii

Widok do druku:

wędzarki