Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

wędzenie kontra przepisy

wędzarnie do gastronomiiWędzenie to tradycyjna metoda na konserwację mięsa.

Ostatnio wokół tematu powstało parę kontrowersji związanych z rakotwórczym działaniem dymu.

Z tego powodu Unia Europejska narzuciła limity dotyczące ile jakich substancji może się znaleźć w wędzonym produkcie.

Pojawiły się protesty, ponieważ ten przepis uderzył w producentów tradycyjnej, często lokalnej żywności.

Jednak na te normy wypada spojrzeć trzeźwym okiem.

Wszystko jest kwestią zachowania umiaru - okazjonalne jedzenie wędzonych produktów z pewnością nie przyczyni się do rozwoju raka.

Kto zjada kilogram wędzonej kiełbasy dziennie? No właśnie.
Warto zachować zdrowy rozsądek i po prostu myśleć.

Nie wiem szczerze mówiąc, jak poradzili sobie z tymi przepisami wytwórcy, jednak uważam, że warto chronić naszą tradycję i przede wszystkim - warto stanąć po stronie smaku.

Tradycyjna polska kiełbasa - nasz skarb narodowy

wędzarnie do gastronomii Trend na tradycyjną polską żywność ma się dobrze, co bardzo cieszy.

Zachłysnęliśmy się nowościami z obcych kuchni, pokochaliśmy pizzę, polubiliśmy sushi i odkryliśmy amerykańskie burgery.

Pora wrócić do naszych, tak bardzo wyjątkowych smaków.
Wiecie z czego słynie Polska? Z kiełbasy.
To, co wyróżnia naszą kiełbasę jest proces tradycyjnego wędzenia.
Te smaki docenili inni, i dosłownie - podbiliśmy podniebienia Europy.

Warto więc pamięta o tym, by nasze kulinarne tradycje traktować jak dziedzictwo kulturowe.

Uważam, że psucie smaku poprzez "wyrafinowane" dodatki typu glutaminian sodu, naprawdę nie powinno uchodzić producentów na sucho.

Promujmy, dobrą, prawdziwą i wysokiej jakości, polską żywność!

Dlaczego tyjemy?

Co nas tak naprawdę tuczy? Cukier, czy tłuszcz? Czy naprawdę znaczenie ma tylko i wyłącznie ilość kalorii, a może jednak to skąd one pochodzą też jest ważne? Odpowiedzi na te pytania są naprawdę ważne.
Jeśli nie możesz schudnąć, mimo pilnowania ilości spożywanych kalorii, i mimo odpowiedniej dawki ćwiczeń fizycznych - to przyjrzyj się bliżej temu, co jesz.
Nie tylko wartość kaloryczna ma znaczenie, ponieważ trawienie odbywa się w znacznie bardziej skomplikowany sposób. Wszystko jest kwestią biochemii i rozbicia związków chemicznych z jedzenia, na takie z których nasz organizm może czerpać niezbędną energię. Krótko mówiąc - glówną przyczyna odkładania się tkanki tłuszczowej nie jest tłuszcz, ale CUKIER. A konkretnie cukry proste, takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza. .

Widok do druku:

wędzarnie do gastronomii