Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać.
Bo to podstawa, bardzo ważna baza.

Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu innych kuchni.

Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza.
Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu innych kuchni.
Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do prostych nie należy.
Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych.
Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji.
Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same".

Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku.

Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.
Jest także zupa cebulowa.

Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem.

To przykład łatwej kuchni francuskiej.

Tylko parę składników! Ale liczy się efekt.

Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche).

Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie.
Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja.

przepis na ratatouille Wpis inspirowany jest również blog kulinarny Podobny temat również ratatouille przepis Polecam również ratatuj przepis Podobny temat również przepis na ratatouille .

Dodane: 06-05-2014 10:39

Tagi: kuchnia francuska ratatuj ratatouille

Widok do druku:

przepis na ratatouille