Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. Blog z przepisami

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj Blog z przepisami - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Jeśli mowa o Blog z przepisami to wspomnę też o innych źródłach. Blog z przepisami - tekst jest OK Blog z przepisami też jest ciekawie opisany tematPublic/images/022.jpgDodane: 23-03-2014 10:13

Powrót do pełnej wersji: Blog z przepisami