Pisałam o kuchni polskiej.
Pisałam o francuskiej, i orientalnej, o kuchni w ogóle też było.
W sumie to o jedzeniu i gotowaniu można pisać w nieskończoność.
Można pisać felietony o serach, o owocach morza, ale też o bigosie.
Jedzenie jest przyjemnością, jest częścią kultury i częścią cywilizacji.
Z najbardziej podstawowego popędu biologicznego zrobiliśmy sztukę.
Sztukę kulinarną. Są dania tradycyjne....Pisałam o kuchni polskiej.

Pisałam o francuskiej, i orientalnej, o kuchni w ogóle też było.

W sumie to o jedzeniu i gotowaniu można pisać w nieskończoność.
Można pisać felietony o serach, o owocach morza, ale też o bigosie. Jedzenie jest przyjemnością, jest częścią kultury i częścią cywilizacji.
Z najbardziej podstawowego popędu biologicznego zrobiliśmy sztukę.

Sztukę kulinarną. Są dania tradycyjne.

Zazwyczaj narodowe, za którymi stoi murem tradycja.

Każdy kraj takie dania ma.

Często stoi też kontekst historyczny (jak pizza Margarita). Są też kreacje kuchni molekularnej. Niesamowite kompozycje, mini dzieła sztuki na talerzu, przygotowane z naukową precyzją (często dosłownie), z użyciem wręcz laboratoryjnych metod. To jest interesujące i ciekawe. Raczej nie do odtworzenia w domu (oddaję honor tym, którzy mają w spiżarni ciekły azot - ja nie posiadam).
Jest też fusion.
Czyli łączenie w jednym daniu różnych kuchni narodowych.
To ciekawe, ale również ryzykowne eksperymenty.
Połączyć kuchnię tajską i meksykańską? Kosmos.
Albo polską i japońską? Ciężko to sobie wyobrazić. Jak widać gotowanie i jedzenie to temat, który trudno wyczerpać.
Pasjonatów kulinarnych jest na świecie wiele.

To coś co łączy wszystkie nacje.

sałatka z kuskusem Polecam również kasza kuskus przepis Więcej informacji także tutaj sałatka z kuskusem Podobny temat również kasza kuskus przepis Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj - polecam ten artykuł.
Zdecydowanie jest warty przeczytania.
.

Widok do druku:

Drukuj