wynajem sprzętu gastronomicznego

Bo to trzeba mieć czas i pieniądze

wynajem sprzętu gastronomicznego Zdrowe jedzenie często wydaje się drogie.
Ale to nie jest prawda, tylko wygodna wymówka.

Porównajcie sobie ceny świeżych owoców i warzyw i ceny mięsa z gotowymi produktami do odgrzania.

Gotowce są nie tylko niezdrowe, ale też droższe.

Że niby nie masz czasu gotować? Makaron wcale nie jest kaloryczny, a przygotowanie spaghetti z sosem pomidorowym (wcale nie ze słoika!) zajmie ci 15 minut.

Serio.

Zrobienie kanapki na lunch to też nie jest fizyka kwantowa.

Tylko unikaj kiepskich wędlin i podrób sera.

Świetny jest polski twaróg, do tego warzywa i plasterek dobrej szynki.
Nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych, dużej ilości wolnego czasu, ani wybitnie zasobnego portfela.
Wystarczy chcieć.

Definicja bankietu

Przyjęcie ? uroczysty posiłek zorganizowany specjalnie dla osób zaproszonych ? gości. Przyjęcie zazwyczaj ma na celu uświetnienie ważnych wydarzeń lub okoliczności o charakterze oficjalnym lub prywatnym ? mówimy wtedy o przyjęciu okolicznościowym.

Duże i wystawne przyjęcie może być określane jako bankiet, biesiada lub uczta.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyj%C4%99cie

Grillowane potrawy wcale nie muszą być niezdrowe

Tak, grillowane potrawy mogą być zdrowe.
Przede wszystkim - nie wrzucaj na grilla żadnej "różowej" kiełbasy! Pod wpływem temperatury powstają w niej szkodliwe dla organizmu rakotwórcze azotany.

Lubisz kiełbasę z grilla? Wybieraj białą.

Poza mięsem można grillować warzywa - nadają się do tego: cukinia, papryka, bakłażan, cebula.
Wystarczy zamarynować je w oliwie i ziołach, można zrobić z nich pyszne szaszłyki.

Z grilla bardzo smaczne są ryby - sprawdzi się szeroko dostępny łosoś i pstrąg, jednak pamiętajmy - ryby nie potrzebują bardzo wysokiej temperatury i długiego czasu! Do potraw przygotuj lekkie sałatki na bazie świeżych, sezonowych warzyw - sałata, rzodkiewka, ogórki i pomidory są pełne witamin i antyoksydantów.

Do picia przygotuj własną lemoniadę lub mrożoną herbatę - to naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne, nie podawaj kolorowych napojów pełnych cukru. Do mięs i kiełbas lepsza będzie musztarda, czy też keczup zamiast bardzo kalorycznego majonezu. Kilka prostych zasad sprawi, że potrawy z grilla będą znacznie bardziej zdrowe, a jednocześnie - smaczne :). .