wędzarnie do gastronomii

Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.
Szukasz producenta wędzarni?

Wędzenie - trochę teorii

metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu.

W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną.

Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych ? zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych. Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu). Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe.

Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych.

Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie

Slow food - dobry trend!

wędzarnie do gastronomii Czy można być uzależnionym od jedzenia? To ciekawe pytanie, bo wiadomo że bez jedzenia po prostu nie bylibyśmy w stanie przeżyć.
Jednak problem kompulsywnego objadania się jest poważny.

Nie wiąże się jednak z celebracją posiłków, z delektowaniem się każdym kęsem, z tworzeniem wyjątkowej atmosfery.

Oj, nie. Uzależnienie od jedzenia to coś paskudnego. I prowadzi do otyłości.
Powinniśmy nauczyć się jeść w sposób cywilizowany, nie w biegu, nie po to żeby przekąsić coś na szybko, bo się spóźnimy.
Lepiej znaleźć chwilę, zrelaksować się przy ulubionym posiłku, poszerzyć swoje horyzonty smakowe.
Bez pośpiechu.

Budowa wędzarni we własnym ogródku

Chociaż w sklepach nie brakuje najbardziej wykwintnych rodzajów mięs, to jednak wiele osób uważa, że są one zabezpieczone substancjami chemicznymi niekoniecznie odpowiednimi dla organizmu człowieka.
Dlatego też istnieje spora grupa ludzi, która z przyjemnością oddaje się wędzeniu wędlin we własnym ogródku.

Oczywiście, odpowiednie przygotowanie miejsca na wędzarnię oraz mięsa, które planujemy wędzić nie jest rzeczą należącą do najprostszych czynności, to jednak wiele osób podejmuje to wyzwanie.

Większość z nich uważa, że wędliny przygotowane własnoręcznie mają o wiele lepszy smak niż te zakupione nawet w najbardziej zaprzyjaźnionym sklepie. .

Widok do druku:

wędzarnie do gastronomii