Chcesz się zdrowo odżywiać, ale nie wiesz od czego zacząć?.
Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, niech inni zrobią to za ciebie.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą

Tłuszcze - nie taki diabeł straszny

catering dla firm warszawaGłównym grzechem dietetycznym nie jest tłuszcz (jak nadal wielu sądzi) lecz cukier....Tłuszcz jest bardzo ważny, pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, jednak trzeba spożywać odpowiedni rodzaj tłuszczu.

Jeśli zależy nam na działaniu antynowotworowym powinniśmy wybierać oleje zawierające dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.

W olejach roślinnych znajduje się wiele witamin, które wpływają korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci - olej kokosowy świetnie sprawdzi się jako kosmetyk.
Nie tylko doskonale nawilża, ale ma tez silne właściwości antybakteryjne, dzięki czemu łagodzi podrażnienia.

Masło nie jest takie straszne i zdecydowanie zdrowsze, niż wysokoprzetworzona margaryna.

Jednak, jeśli boimy się o cholesterol to lepiej unikać masła na korzyść innych smarowideł - hummus, pasta z białej fasoli, czy też olej kokosowy to naprawdę zdrowe alternatywy.

Jak wykorzystać nasiona chia?

Nasiona chia (czyli szałwii hiszpańskiej) mają niesamowicie higrofilne właściwości.
Co to znaczy? Wchłaniają wodę i powiększają swoją objętość nawet dziesięciokrotnie.

Poza tym zaliczane są do kategorii superfoods, nie są jednak zbyt drogie i ostatnio dość łatwo je kupić.

Chia można wykorzystać do kreatywnego gotowania - świetnie nadają się do przygotowania lekkich deserów, ponieważ dzięki higrofilności zagęszczają płyny.

Wystarczy wymieszać je w odpowiedniej propozycji z mlekiem (zwykły, sojowym, lub kokosowym), odstawić na kilka godzin do lodówki i dorzucić świeże owoce.

Pyszny, zdrowy deser gotowy - można jeść bez zbędnych wyrzutów sumienia!

Syrop glukozowo-fruktozowy:

catering dla firm warszawa
Syrop glukozowo-fruktozowy ? oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy), uzyskiwany w wyniku hydrolizy węglowodanów. Syrop otrzymuje się z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą.
Skrobia ta w dalszej kolejności, z użyciem enzymów lub kwasów, przetwarzana jest do formy syropu, który zawiera 55% glukozy, 42% fruktozy i około 3% innych cukrów. Do słodzenia lub dosładzania: napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, np. cola, herbata mrożona, tonik, itp., napojów izotonicznych i energetyzujących, soków owocowych, napojów alkoholowych, np.
likierów czy owoców w alkoholu, mlecznych napojów fermentowanych, mleka zagęszczonego, lodów, dżemów, galaretek, deserów, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów, sałatek i konserw rybnych. Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych.
Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy: powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych).
Według prof.
Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi), podwyższa poziom lipoproteiny niskiej gęstości i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę, hamuje wytwarzanie ATP, przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego, może powodować zaćmę cukrzycową.Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy.